tiistai 31. toukokuuta 2011

Uusi kirja julkaistaan syksyllä 2011!

Kahden vuoden tauon jälkeen lienee taas aika heräillä henkiin täällä blogirintamallakin, etenkin nyt, kun jotakin isompaa on taas vaihteeksi tapahtumassa: toinen romaanini "Talvi" on tulossa ulos painosta syksyllä 2011! Pikaisella googlauksella löytämäni nettikirjakaupat lupailevat tarkaksi julkaisupäiväksi 10.10, mikä menee yksiin myös kustantajalta saamani aika-arvion kanssa ("lokakuu"). Silloin on siis lupa odottaa minulta uutta joululomalukemistoa. Tämän vuoden varma lahjavinkki on siis tässä!

Tässä vaiheessa kaikilla lienee jo herännyt päässään yksi olennainen kysymys: "No, mistä se kirja sitten kertoo?"

Lyhyt ja ytimekäs vastaukseni: "Post-apokalyptisestä Suomesta!"


"Maailma tuhoutuu ydinsodassa ja myös Suomessa joudutaan kokemaan globaalin sodan kauhut. Jäätävä ydintalvi peittää maan ikuiseen lumeen. Kaiken tämän keskellä toisistaan eroon ajautunut perhe - isä, poika ja tytär - yrittävät selviytyä elossa nähdäkseen toisensa jälleen. He kaikki tapaavat synkän miehen nimeltään Mustamaa, joka tavalla tai toisella vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen ympärillään ja tuntuu aina näkevän jotakin, jota kukaan muu ei näe. "

(Kopioitu sskk.fi -sivuston tiivistelmästä)



Käsikirjoitus on kaikin puolin syvennetty, pidennetty ja paranneltu versio siitä samasta romaaninraakileesta, joka yritti päästä julkaisuun pari vuotta takaperin ja josta näemmä täälläkin tuossa edellisessä postauksessani kirjoitin. Vanha romaanirunko sai lopulta kunnian toimia tämän nykyisen julkaistavan kirjan viimeisenä kolmanneksena, joten kerrankin pöytälaatikkoon säilömisestä oli jotakin konkreettista hyötyä! Loppujen lopuksi tarinasta ei puuttunut kauheasti mitään muuta kuin pituutta: se oli hyvä novelli, mutta auttamattoman kurja romaani. Kun tekstimassaa alkoi kasvattaa ja juonilankojen määrää lisätä, niin käsissäni oli lopulta juuri se kirja, joka minun jo alun perin oli pitänyt kirjoittaa: tarina siitä, kuinka sota kääntää ihmisten maailman ylösalaisin ja saa jopa itse todellisuuden ympärillämme taipumaan. "Talvi" kertoo yhteiskunnasta, josta ydinsodan liekit pyyhkivät vähitellen pois kaiken elämän tarkoituksenmukaisuuden ja moraalin, kunnes jäljellä on enää vain "valintoja ja seurauksia", kuten Mustamaa useaan otteeseen toistaa. Mutta mitä jää jäljelle yksilöistä ja ihmisistä, heidän inhimillisyydestään? Tämä on yksi niistä monista kysymyksistä, joita minulla oli ainutlaatuinen tilaisuus pohtia tämän projektin yhteydessä.

Aavekomppaniaan verrattuna Talvi on huomattavasti tiiviimpi ja johdonmukaisempi paketti, josta uskon löytyvän jotakin kiinnostavaa niin post-apokalyptisen kirjallisuuden, scifin, jännäreiden kuin kauhunkin ystäville sukupuolesta riippumatta. Ennen kaikkea Talvi ratsastaa ainutlaatuisella tunnelmallaan, joka syntyy jäätävän ydintalven keskellä kärvistelevästä post-apokalyptisestä Suomesta - ympäristöstä, joka tuntuu meille kylmän pohjolan asukeille samaan aikaan sekä oudon tutulta että täysin vieraalta ja käsittämättömältä. Se oli miljöö, johon sijoittuvaa tarinaa oli kautta linjan äärimmäisen hauska kirjoittaa - etenkin sen jälkeen, kun keksin sijoittaa osan äksönistä omalle entiselle kotiseudulleni, rakkaaseen Pohjois-Karjalaan. ;-)

Mutta joo, näillä eväillä suuntaamme kohti tulevaa kesää (ja ennen kaikkea sen jälkeistä syksyä!) - hyvää julkaisupäivän odotusta kaikille!

2 kommenttia:

Henna L kirjoitti...

Moi! Mulla tuli ihan yhtäkkiä mieleen, että mitähän sulle kuuluu. Paljon onnea, hienoa että sait tämänkin urakan julkaisukuntoon!

Toivottavasti vielä psykakin maittaa :). Itselläni on perjantaina viimeinen kandin tentti, HUH.

t. Henna (Lemetyinen)

Marja-Leena kirjoitti...

Onnittelut!