perjantai 26. lokakuuta 2012

'con-tunnelmia ja verkostoitumista

Kolmannen romaanini editoinnin lomassa voisin hieman ruotia kulunutta kesää. Apurahalla elämisen ja tekstin vääntämisen lomassa ehdin nimittäin myös osallistua muutamaan oleelliseen 'coniin ympäri Suomea. Näiden tapahtumien pääasiallinen anti on mahdollisuus verkostoitumiseen oman alan tekijöiden ja muiden harrastajien kanssa. Messukävijänä olen aika lailla untuvikko: ennen tätä kesää takana oli vain yksi Finncon ja Ropecon, molemmat vuodelta 2011. Molemmat jättivät kuitenkin sen verran positiiviset yleisfiilikset, että päätin tänä vuonna panostaa asiaan. Esittelen tässä postauksessa tänä kesänä kiertelemiäni tapahtumia, sekä niiden merkitystä kirjoittajille.


FINNCON
http://2013.finncon.org/

Scifi- ja fantasiakirjailijoille kesän oleellisin tapahtuma on tietenkin Finncon, joka kerää alan pitkän linjan harrastajia kätevästi yhteen paikkaan. Tapahtumakalenterista kannattaa etsiä kohta "kirjoittajakabinetti", "kirjoittajamiitti" tahi muu vastaavalla nimellä kulkeva kokoontuminen. Tämän jälkeen sinne mennään, eikä huoneesta poistuta ennen kuin ohjelmanumero on virallisesti päättynyt! Itse tein tänä vuonna sen virheen, että annoin Johanna Sinisalon luennon harhauttaa minua olennaisesta. Sain tietenkin maksaa siitä kovan hinnan: sillä välin kabinetissa syväluodattiin tarinankerronnan mekanismeja ja minä jäin siten paitsi kaikesta työni kannalta oikeasti tarpeellisesta...

Olen osallistunut kahteen kirjoittajakabinettiin, ja molemmat ovat olleet erittäin antoisia kokemuksia. Paikalla tapaa muita kirjoittajia - niin ammattilaisia kuin harrastelijoitakin - mikä tarjoaa loistavat puitteet verkostoitumiselle sekä ajatusten vaihdolle. Jos mielessä on esim. polttanut toive oman teoksen julkaisemisesta, niin paikan päältä saa käytännön apua kustantajien kanssa toimimiseen sekä kaikkeen muuhunkin mahdolliseen. Konkarit jakavat mielellään vuosien varrella kerryttämäänsä tietomäärää eteenpäin. Verkostoitumisen hyödyllisyyttä ei voi liikaa alleviivata. Vaikka monien mielessä kirjailijan työ avautuukin melko lailla yksinäisenä puurtamisena, jossa vain istutaan kuukausitolkulla koneen ääressä, niin todellisuudessa on hyvä työntää päänsä ulos jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tavata muita kollegoita. Hyviä kirjoittajia ja oikeasti hyviä ideoita syntyy vain vuorovaikutuksessa sellaisten ihmisten kanssa, jotka tietävät asioista paljon enemmän kuin sinä itse ikinä. Vain siten alalla kulkevaa ammattitaitoa saadaan siirrettyä eteenpäin seuraaville sukupolville. Itse olen ainakin ollut kovin nöyränä jokaisessa miitissä, johon olen osallistunut. Hyvässä seurassa se on helppoa.

Suosittelen lämpimästi osallistumaan. Itse ainakin aion olla paikalla myös ensi vuonna!


ROPECON
www.ropecon.fi

Nimellisesti roolipeleihin keskittyvä Ropecon kerää alleen myös kasapäin kaikkea kirjoittajalle hyödyllistä sälää. Koska roolipelimaailmojen ja niiden tarinoiden luomiseen pätevät kaikki samat säännöt kuin muuhunkin tarinankerrontaan, niin yhteistä rajapintaa kirjallisuuden kanssa löytyy vaikka millä mitalla. Luennot vaikkapa aseiden vahinkovaikutuksista, poliisin rikostutkinnasta tai kansainvälisestä vakoojatoiminnasta tarjoavat hyödyllistä perustietoa monista vähän hämärämmistäkin aiheista, joihin ei yleensä missään muualla törmää. Ohjelman yleinen taso heittelee jonkin verran, mutta vähänkin kokeneempi 'conikävijä oppii nopeasti erottelemaan jyvät akanoista ja osaa tarvittaessa vaihtaa rohkeasti yhdestä ohjelmasta toiseen myös lennossa.

Itse pidin tänä vuonna Ropeconin yhteydessä ohjelmanumeroa aiheesta "kirjoittaminen ja roolipelit", mikä käsitteli noiden kahden välistä vuorovaikutusta ja sitä, miten yhden tuntemus voi auttaa työskentelyä myös toisella alueella (kiitoksia muuten vielä kerran kaikille paikalla olleille!) Ensi vuonna sitten mahdollisesti lisää - kävin nimittäin myös katsomassa erään erittäin valaisevan luennon jeepform-roolipeleistä, mikä aiheutti akuutin korjaustarpeen muutamiin oman luentoni yhteydessä esitettyihin hypoteeseihin...

Henkilökohtaisena hiljaa kytevänä toiveenani olisi kerätä kasaan jonkinlaista kirjoittajamiittiä myös Ropeconin sisälle hieman Finnconin hengessä. Roolipelaajien seassa on paljon kirjoittajia, ja kirjoittajien seassa paljon roolipelaajia. Molemmilla ryhmittymillä olisi paljon annettavaa toisilleen - jonkun pitäisi vain saattaa heidät ensin yhteen! Luulen, että pitäisi varmaan yrittää keksiä keinot siirtyä sanoista tekoihin ensi kesään mennessä. Jää nähtäväksi.


TRACON
http://2012.tracon.fi/ 

Tracon on vielä pakko mainita, koska se on tällä hetkellä kovaa vauhtia keräämässä alleen vahvaa roolipeliskeneä (ja kuten todettua, siellä missä on roolipelaajia, on myös kirjoittajia). Epäilyttävien animehörhöjen (mukaanlukien itseni) lisäksi paikalta löytää myös sekalaisen liudan roolipelaajia, joiden opit ja luennot ovat vähintäänkin pienellä soveltamisella hyödyllisiä myös kaikille kirjoittamista harrastaville. Verkostoituminen ja aktiivinen osallistuminen on myös suositeltavaa!


3 kommenttia:

Minna kirjoitti...

En tiedä ootko tällaista nähnyt, mutta törmäsin varsin kattavan pituiseen arvosteluun Talvesta, joten ajattelin heittää linkillä:

http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2013/tammikuu/editointia-kaipaava-ydintalvi

Antti Eronen kirjoitti...

En ollut törmännyt tuohon aikaisemmin, kiitoksia oikein paljon linkistä!

Minna kirjoitti...

En tosin itse jaa arvostelijan ajatuksia Mustamaasta :D