keskiviikko 7. elokuuta 2013

Luentokiertueen 2013 tunnelmia

Allekirjoittanut: "Onko sinulla antaa joitakin hyviä vinkkejä aloittelevan Science Fiction -kirjailijan urakehityksen edesauttamiseksi?"
Finnconin kunniavieras J. Pekka Mäkelä: "Älä luovu päivätyöstäsi."

Finncon ja Ropecon vuosimallia 2013 ovat nyt ohi, ja meininki oli jälleen kerran aivan mahtava! Verkostoitumisen harrastamisen lisäksi pääsin myös kuuntelemaan loistavia luentoja tyypillisen vaihtelevista aiheista. Tällä kertaa onnistuin jopa pitämään pari sellaista itsekin... Dioja pääsee ihmettelmään täällä:

Kirjoittaminen ja roolipelit

Atomic Rockets - avaruusfysiikan lyhyt oppimäärä SF-kirjoittajille

PS. Kiitokset kaikille teille luennoilleni osallistuneille - olitte paikasta riippumatta aina aivan mahtava yleisö!

Finncon

Kunniavieraslistalta löytyivät tänä vuonna Aliette de Bodard, Peter Watts sekä J. Pekka Mäkelä. Näiden kolmen paneelikeskusteluista tuli selväksi ainakin se, että jos joku edelleen kuvittelee kirjojen kirjoittamiseen olevan olemassa yhden ainoan oikean tavan, niin tämän käsityksen voi viimeistään tässä vaiheessa heittää romukoppaan. Kaikki kirjoittavat tekstejä omalla tyylillään ja tekniikoillaan: osa tarkkaan suunnitellen ja osa taas antaa henkilöidensä yllättää kertojansa kerran toisensa jälkeen. Tärkeintä ei ole se, miten kirjoitat, vaan se, että valmista tekstiä syntyy tavalla tai toisella!

E-kirjat olivat jossain määrin pinnalla yleisissä keskusteluissa sekä ainakin yhdessä paneelissa. Pääasiallisena ongelmana näiden kanssa tuntuu edelleen olevan kuluttajien mielissä liian suuri hinta (kirjan kustannukset kun syntyvät toimittamisesta, eivät paperille painamisesta) sekä jakelukanavien ja formaattien keskinäinen yhteensopimattomuus. Ainakaan toistaiseksi en näe järkeä siirtyä elektroniseen omakustantamiseen isomman levikin toivossa - ainakaan suomalaisella kielialueella. Kustantajat tulevat siis jatkossakin olemaan osa omaa julkaisusuunnitelmaani.

'Conin tärkeintä antia olivat jälleen kerran uudet kontaktit. Avaruusfysiikkaluentoni yhteydessä pääsin juttelemaan kirjoittaja-toimittaja Shimo Suntilan kanssa, joka pitää Routakoto-blogia osoitteessa: http://routakoto.com/about/ . Hänen kauttaan tulevista kirjoistani saatetaan vielä nähdä arvosteluita joko netissä tahi alan julkaisuissa. Kirjabloggaus tuntuu muutenkin olevan tällä hetkellä pinnalla, joten sen merkitys pr-kanavana etenkin uusille tekijöille kasvaa koko ajan - bloggareiden huomiota kannattaa siis alkaa vetää itseensä heti kun mahdollista arvostelukappaleita lähettelemällä! Tietokirjailija-toimittaja Vesa Sisätön kanssa keskustelin Science Fictionin julkaisemisesta ja markkinoinnista yleisesti. Relevantteja alan lehtiä itsensä promoamiseen ovat Tähtivaeltaja, Portti, Spin sekä Kosmoskynä. Tämä lista kannattaa ehdottomasti laittaa korvan taakse - kyseessä on kuitenkin erittäin pitkän linjan aktiivin definitiivinen listaus olennaisista tiedotuskanavista!

Ropecon

Ropeconin sunnuntaipäivälle muodostui kohtalaisen tuhti kirjoittajapaketti, jollainen toivon mukaan tullaan näkemään myös tulevina vuosina. Yhteistyöhenkeä syntyi ainakin Juhana Pettersonin, Ville Vuorelan, Mike Pohjolan sekä Nina Hurman mainion "roolipelit kirjailijan työvälineenä" paneelin jälkimainingeissa, kun päätimme lähteä yhteistuumin ajamaan kirjoittajaskeneä sisään ensi vuoden Ropeconiin. Mitä yhteinen ponnistuksemme lopulta saa aikaan, sen näyttää vain aika! Kirjailija-pelisuunnittelija Ville Vuorelalle vielä erityiskiitos järjestämääni kirjoittajamiittiin osallistumisesta - arvostan suuresti henkilökohtaista panostasi keskusteluihimme!

Kirjoittajamiitin lisäksi pidin sunnuntaina vielä kirjoittamisen ja roolipelien välistä rajapintaa käsittelevän luennon. Tällaiset tempaukset ovat hyvä tapa päästä markkinoimaan sekä itseään että omia teoksiaan - kirjoittajana sinun kannattaa aina osallistua 'coneihin ohjelmajärjestäjänä jos vain mahdollista. Yleisö saa itselleen hyödyllistä tietoa ja ideoita ja samalla kirjoittaja kasvattaa omaa näkyvyyttään. Markkinointia ei missään nimessä kannata ylenkatsoa - ideana ei ole saada itselleen enemmän rahaa (kun eivät ne kirjat kuitenkaan mitään tuota), vaan nimenomaan lisää lukijoita. Mitä useamman ihmisen tekstisi löytävät, sitä suuremmalle yleisölle ne tuottavat iloa. Tämä on aina hyvä asia.

Toivotan kaikille hyvää kesän jatkoa! Muistutuksena: kolmas romaanini Operaatio: Harmageddon on tulossa ulos nyt kuluvan kuukauden 20. päivä, joten julkaisujuhlat lähestyvät!

1 kommentti:

Minna kirjoitti...

"Pääasiallisena ongelmana näiden kanssa tuntuu edelleen olevan kuluttajien mielissä liian suuri hinta (kirjan kustannukset kun syntyvät toimittamisesta, eivät paperille painamisesta) sekä jakelukanavien ja formaattien keskinäinen yhteensopimattomuus."

Tämä on totta (että kuluttajien on vaikea hyväksyä, että kirjan toimittaminen on myös palkallista työtä). Mutta toisaalta asiassa on toinenkin puoli: jos kirja on jo kertaalleen toimitettu paperille, sen muuttaminen e-muotoon ei ole suurikaan työ. Näin ollen on aika hupaisaa, että monista kummassakin muodoissa saatavista kirjoista pyydetään e:nä jopa isompaa hintaa. Asiaa selitellään veroilla, jotka ovat e-kirjalle korkeammat (e-kirja kuuluu samaan veroluokkaan esim. pelien kanssa, ja tämäkin on oikeasti epäkohta), mutta jännästi silti nimenomaan e-orientoituneet kustantajat tuntuvat uskaltavan myös hinnoitella kirjojaan lähtökohtaisesti alemmas.

Omakustantaminen e-kirjapuolellakin on silti aika hasardia hommaa nimenomaan pienen kielialueen sekä vielä varsin pienen (joskin kasvavan) e-kirjakulutuksen vuoksi. Ei siinä toki kauheasti voi menettää, mutta tuskin rikastuukaan...