maanantai 14. syyskuuta 2015

Viikot 3 ja 4: koodi

Uskomatonta mutta totta: visual novellini valmistui kuin valmistuikin aikataulussa! Peli on tällä hetkellä testiryhmän käsittelyssä, jossa he metsästävät vielä viimeisiä koodiin mahdollisesti jääneitä bugeja. Todennäköisesti mitään ei enää löydy, koska kaikki on tarkastettu jo n kertaa aiemminkin.

Pelin julkaisu tapahtuu joko huomenna tiistaina 15.9. tai viimeistään keskiviikkona 16.9., jahka testiryhmä antaa viimeisen siunauksensa finaalibuildille!


Hype-tunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa tällä pelin dialogista lohkaisemallani puheenparrella (.mp3):

Antti Eronen - ThePuppetMasterPromo.MP3

Ja linkittäkää ihmeessä alalaidan kommentteihin tai Facebookin puolelle omia kyberpunk-henkisiä taustamusiikkejanne soimaan tuon puheen taustalle!


Viimeiset puolitoista viikkoa ovat olleet sen verran työntäyteisiä, etten ehtinyt päivittää blogia viime viikolla ensinkään; koodasin tuona aikana kasaan n. 30 minuutin edestä peliä. TyranoBuilderin drag'n'drop -käyttöliittymä osoittautui erittäin nopeaksi ja näppäräksi käyttää: koodaus muistutti lähinnä palapelin kasaamista. Tarvittavat palat (taustat, hahmografiikka, äänet, musiikki) vedettiin haluamassani järjestyksessä ajokaavioon, missä niille määriteltiin mahdolliset lisäparametrit (kuinka kauan kuvan fade in/fade out kestää, suoritetaanko ajo loppuun ennen seuraavaan elementtiin siirtymistä vai lähdetäänkö seuraavaa elementtiä ajamaan suoraan jne.) Tämän jälkeen preview-nappia painamalla peli heräsikin sitten jo eloon!


Varsinaista ohjelmointitaitoa tarvittiin lähinnä muuttujien määrittelyssä ja niillä leikkimisessä, mutta koska peli ei käytä mitään "if"/"elseif" -lausekkeita monimutkaisempaa koodia (lukuun ottamatta pelaajan nimen ohjelmaan lisäävää koodinpätkää, jonka senkin lunttasin lähes sellaisenaan parametrilistauksesta :-D ), tämä ei ollut kummoinenkaan haaste edes kaltaiselleni konekielivammaiselle ihmiselle.

Täysin puhtain paperein TyranoBuilder ei kuitenkaan selvinnyt: eräässä kahden kohtauksen (scene) välisessä siirtymässä esiintyi toistuvasti selittämättömiä, huonosti toistettavissa olleita bugeja, jotka korjaantuivat vasta satunnaisen parametrien räpläämisen jälkeen. Tähän asti paras arvaukseni ongelmien syyksi on se, että peli yritti tehdä kahta jollakin tapaa keskenään ristiriitaista asiaa yhtaikaisesti (fadeoutata hahmoja/taustagrafiikkaa/musiikkeja). Ongelma korjaantui lopulta käskemällä peli keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Tämä ratkaisu ei tietenkään ollut taiteellisesti tyydyttävä (lopputulos ei näyttänyt siltä miltä halusin sen näyttävän), enkä muutenkaan pitänyt ajatuksesta, että koodi toimii eri logiikalla kuin ohjelman sisäinen ajojärjestys antaisi olettaa. TyranoBuilderin sisäisen käyttöliittymäkoodin alkaessa bugailla loppukäyttäjän olo on siis melko avuton. Teoriassa ongelman pystyisi kai kiertämään, jos osaisi JavaScriptiä (Tyrano tukee suoraan JavaScriptin ajamista), mutta tällöin mukaan astuisi vaatimus oikeasta ohjelmointiosaamisesta.


Tämä vaatimus puolestaan olisi sikäli hömelö, että paras tähän mennessä keskimäni perustelu TyranoBuilderin hankkimiseen ja käyttöön on nimenomaan sen pelkistetty yksinkertaisuus: tällä ohjelmalla kuka tahansa saa tehtyä helposti ja nopeasti toimivan pelin, vaikkei tajuaisi ohjelmointikielistä (juuri) mitään. Kunnollisen lopputuotteen aikaansaaminen riippuu lähinnä pelisuunnittelutaidosta, ei niinkään teknisestä osaamisesta.

Ainoa kohtalaisen fataali vika lopputuotteiden kannalta on se, että TyranoBuilderista puuttuu full screen -tuki, eli pelit pyörivät AINA ikkunassa ja vieläpä kiinteällä resoluutiolla. Tähän on (mahdollisesti) tulossa (joskus) korjaus (huom. sulkeet), mutta siihen asti saatte nauttia visual novellistani kiinteällä 960x640 -resoluutiolla ja ikkunassa. Lopullinen peli on siis saman kokoinen kuin tällä sivulla näkyvät promokuvat. Kärsikää ja kiroilkaa, mielellään Tyranon foorumeilla ja äänekkäästi, niin tähän asiaan saadaan toivon mukaan joskus muutos!


Yleisesti ottaen annan kuitenkin TyranoBuilderille arvosanan 4/5 ("would code again"). Ilman tätä pöhköä, yksinkertaista ohjelmaa The Puppet Master -peliä ei olisi olemassa, joten jotakin oleellista se tekee puutteistaan huolimatta oikein! 15 euron satsauksena se ei ole myöskään hinnalla pilattu. Jos amatööritason visual novel -puuhastelu kiinnostaa, niin tästä on hyvä aloittaa - kovatasoiset ohjemointi-ihmiset älkööt toistaiseksi vaivautuko (saatte parempaa jälkeä aikaan ilman tätä).


Palataan tänne tunnelmoimaan julkaisun jälkeen!


Ei kommentteja: