maanantai 1. kesäkuuta 2015

Ropecon 2015, aftermath

Ropecon 2015 ohi! Nyt muun elämän hieman rauhoituttua on aikaa pureutua siihen, mitä siellä oikeasti tapahtui.

Omalla kohdallani asia numero yksi oli tietenkin BattleTech -lautapeliständi, jossa vietin 99% 'conistani. Olin paikalla vetäjän ominaisuudessa, esittelemässä peliä ja briiffaamassa ihmisiä skenaarioiden alussa. Uudenkarhea, Joensuussa kustomoimamme ja pelitestaamamme Alpha Strike/Battle Force -hybridi otettiin hyvin vastaan - erityisesti ihasteltiin systeemin nopeutta isoilla 'mechimäärillä. Tietenkin BattleTechin vanhan kaartin roolipelisiipi kävi paikalla moneen kertaan toteamassa, että "kyllä se vanha systeemi oli kaikessa yksityiskohtaisuudessaan hienompi". Tätä en kiistä: perus-BT on pienen skaalan mechisimulaattori, Alpha Strike -versiomme taas tekee siitä taktisen tason lautapelin. Molemmille löytyy oma paikkansa maailmassa.

Ständillämme oli myös ihasteltavana augmented reality -vehkeitä: laserilla pelipöytään osoittelemalla saimme pöytään viritetyn videotykin piirtelemään heksoihin kivoja värejä sekä grafiikkaa. Tästä teknologiasta saamme toivon mukaan kehittyneemmän version tuotua ensi vuoden 'coniin. Alku oli jo varsin lupaava!

BattleTech -viikonloppumme varsinainen pihvi oli kuitenkin kolmesta erillisestä skenaariosta koostettu minikampanja, jota vielä syvennettiin demopöydän pienemmillä skirmish-mätöillä. Ideana oli, että kaikista taisteluista, mukaan lukien skirmisheistä, kirjoitettiin pienet taisteluraportit ja näiden perusteella sitten päivitettiin strategista kokonaiskuvaa "suuren taistelun" etenemisestä. Paikalle oli suursodan tunnelman luomiseksi rontattu kaksi ihan fyysistä 'mech-rykmenttiä, eli yli 200 (!) figua. Idea suuresta linjataistelusta toimi muutoin hyvin, mutta skenaarioiden käyntiin saaminen tuppasi venymään liikaa pelaajia odotellessa. Skirmishien puolella tätä ongelmaa ei ollut, joten ensi vuonna todennäköisesti koostamme koko kampanjan skirmisheistä toiminnan määrän maksimoimiseksi.

Mutta miksi hörisen BattleTechistä kirjoittajablogissa? Siksi, että ko. kampanjan suunnittelu ja läpi vetäminen sisälsivät monia kirjoittajan työn kannalta mielenkiintoisia elementtejä, joihin voisin jatkossa palata ihan blogipostauksen muodossa. Kyseessä ovat jälleen jännittävät seikkailuni sisäisen roolipelaajani ja kirjoittajani välisellä rajapinnalla!

Näitä rajapintoja koluttiin myös Ropeconin Kirjoittajamiitissä, johon osallistui viimevuotisen yli 50 ihmisen sijasta taas vähän hallittavampi n. 15 ihmistä. Keskustelu kulki mielestäni sujuvammin tällaisella vähän intiimimmällä porukalla. Puheenaiheita olivat ainakin larppien kirjoittaminen, kustannustoimittajat, fantasiakliseiden välttäminen ja inspiraatio - hyvin laajalla spektrillä mentiin, siis! Osallistujista täytyy erikseen nostaa esiin Dare Talvitie, jonka Epäsoinnun periaatteet -esikoisromaani on tulossa ulos Myllylahdelta syyskuussa. Oli veikeää vertailla kahden eri kirjoittajan kokemuksia samasta kustantajasta: toisin kuin minä, oli Dare saanut itselleen jopa ihan oikean kustannustoimittajan ruotimaan tekstiään kanssaan! Mahdollisesti käytännöt ovat Myllylahden päässä ehtineet muuttua, koska onhan omasta edellisestä julkaisustani jo aikaa. Pitäisi varmaan alkaa taas joskus itsekin kirjoittaa...

Miitin lisäksi poistuin BattleTech-ständiltä lähinnä syömään ja vetämään oman Avaruussodankäynti - Definitiivinen versio -luentoni. Tämän luennon diat löytyvät nyt osoitteesta: http://koti.mbnet.fi/eronae/nettisivut/blogi/2015_AnttiEronen_avaruussota.pdf

Parituntisena luento toimi verrattain paremmin kuin edellisvuotinen, tunnin mittainen veto. Aikaa oli nyt lopultakin tarpeeksi myös kysymyksille ja keskustelulle. Yleisön aktiivisuus oli jälleen kerran ihailtavaa. Toivotaan, että edellisvuoden tapaan myös tästä luennosta saadaan jossain vaiheessa nauhoitus nettiin - kirjoitushetkellä en vielä sellaista onnistunut paikantamaan.

Loppuun vielä erittäin lämmin kiitos kaikille BT-tiskin pelaajille, Kirjoittajamiittiin osallistuneille ja luentoyleisölleni siitä, että olitte kanssani luomassa mahtavaa 'conielämystä! Kiitos, ja ensi vuonna lisää!


Ei kommentteja: