perjantai 14. elokuuta 2015

Operaatio Visual Novel

Varoitus: Steamin heräteostokset saattavat johtaa outoihin ja ennakoimattomiin inspiraation puuskiin. Tällä kertaa päädyin hankkimaan itselleni TyranoBuilderin. Näytän nyt sitten virallisesti olevan pistämässä kasaan ensimmäistä Visual Novelliani, koska siitä maksetaan hyvällä säkällä rahaakin. Aikaa pelin tekemiseen on tämä viikonloppu mukaan lukien n. 5 viikkoa, joten kiire tulee ja uutta opeteltavaa riittää. Tämän päivän aikana sain lyötyä kasaan ohjelmiston mukana tulleen tutoriaali-VN:n, jossa oli mukana se kaikkein tärkein, eli SÖPÖT KOULUTYTÖT (alla).


Sitten kun tämä pakollinen muodollisuus oli saatu hoidettua pois alta, oli aika kääriä hihat ja siirtyä "ohjelmointia edistyneille" -moodiin:


Siihen nähden, että ainoat ohjelmointikokemukseni rajoittuvat Visual Basiciin jonnekin ala-, yläasteen taitteeseen, pääsin melko nopeasti sisälle ohjelman perussyntaksiin. TyranoBuilderin peruskäyttöliittymä on hyvinkin simppeli drag'n'drop, mutta koska tähtäimessäni oleva peli vaatii moottoria tekemään muutamia ylimääräisiä temppuja (mm. käyttämään pelaajan valitsemaa nimeä tekstikentissä sekä jonkin verran muokkaamaan tekstien sisältöä lennosta muuttujien perusteella), päätin ensin varmistaa, että projekti ei kaadu ohjelmointitaidon puutteeseen. Ohjelman sisäinen TyranoScript oli onneksi sen verran suoraviivaista ja hyvin dokumentoitua, että jopa kaltaiseni ohjelmointitaidoton uivelo sai sillä kaiken tarvittavan tehtyä. Nyt siis ainoa asia, mitä enää vaaditaan, on raaka istumatyö.

Tarinan perusrunko on jo tiedossa, koska se perustuu taannoin kirjoittamaani jeepform-roolipeliin. Kahden haarautuvan läpipeluukerran verran sisältöä tarjoava Visual Novel -sovitukseni tulee sijoittumaan tummaan kyberpunk-tulevaisuuteen, jossa megakorporaatiot jylläävät ja ihmisiin on alettu pulttaamaan kiinni kaikensorttista kyberneettistä kivaa. Teemat pyörivät "Operaatio: Harmageddonin" tyyliin transhumanismin, teknologian pelon ja vallankäytön ympärillä; söpöjä koulutyttöjä siis tuskin nähdään, vaikka graafinen piirrostyylini onkin sellaista pyöreää pseudo-mangaa. Käsikirjoituksen keskeinen linja on "vähemmän on enemmän", eli tähtään mahdollisimman tiiviiseen ja napakkaan kerrontaan - kaikki turha jaarittelu täytyy tässä formaatissa jättää leikkauspöydälle. Toisekseen tarinassa pitää olla oikeaa haarautuvuutta ja uudellenpeluuarvoa, mikä on oikeastaan ainoa järkevä syy kirjoittaa nimenomaan Visual Novel romaanin/novellin sijasta: toisella vedolla haluaisin lukijalle aukeavan jotakin sellaista, mitä hän ei vielä ensimmäisellä lukukerralla tajunnut. Toisaalta mukana pitää olla myös täysin tuoretta sisältöä, jotta lukeminen ei muutu tutun täytemateriaalin läpi kahlaamiseksi. Kolmantena - ja todennäköisesti kaikkein haastavimpana - tavoitteenani käsikirjoituksen suhteen on onnistua kaatamaan sen avulla ns. neljäs seinä pelin ja todellisuuden väliltä: haluan pelaajan hetken aikaa kokevan, että hänen roolinsa tarinassa on jokin muu kuin pelkkä passiivinen seuraaja. Saa nähdä, miten hyvin näihin tavoitteisiin päästään.

Käsikirjoituksen kasaaminen on nyt prioriteetti numero yksi, jonka alustavaksi aikatauluksi olen asettanut kaksi viikkoa. Itse ohjelmointiin on varattu projektin viimeinen viikko, kaikki muu aika siinä välissä pitäisi yrittää polttaa grafiikan tekoon. Yritän saada mahdollisimman suuren osan taustagrafiikoista suoraan internetin open source -lähteistä ja rajoitan oman työskentelyni pelkkiin hahmografiikoihin ajan säästämiseksi. Sama pätee musiikkiin, jonka tekemiseen minulla ei edes ole vaadittavaa osaamista. Alustavien selailuiden perusteella taustagrafiikka- ja musiikkipuoli tulee mitä todennäköisimmin kuntoon, mutta itse tehtynä lopputulos olisi tietenkin persoonallisempi; hätävarana saatan haeskella itselleni piakkoin ulkopuolista graafikkoa ja/tai muusikkoa. Ongelmana tässä on tietenkin se, ettei projektin voi suoraan olettaa tuottavan mitään (vaikka lopputulos on kuitenkin periaatteessa kaupallinen tuote), joten varsinaisen ammattiavun palkkaaminen on poissa laskuista. Sähellän nyt kuitenkin ensin itse ja katsotaan, mihin rahkeet riittävät. Totaalisen pommin iskiessä viskaan kilpailun ja viiden viikon aikarajan ikkunasta ja teen hommat kaikessa rauhassa loppuun. Ideana ei ole tehdä pelistä ainoastaan valmista, vaan myös hyvä.

Disclaimer: 
Myytinmurtajia lainatakseni: "Epäonnistuminen on aina vaihtoehto." Tässä projektissa on nyt sekaisin niin paljon kaikkea uutta ja hämärää, ettei minulla ole antaa minkäänlaisia takeita sen valmistumisesta tai varsinkaan julkaisusta. Hypettykää siis maltillisesti! Minut tunnetaan kylläkin ajoittaisista satunnaisista onnistumisistani mahdottomien, suuruudenhullujen projektien parissa (kolme romaania tähän mennessä), mikä voi johtaa yllättävään onnistumiseen myös tässä tapauksessa. Kävi miten kävi, aion ruotia kokemuksiani täällä kaiken kansan iloksi hieman jännittävän junakolarin tapaan:


Stay tuned! This 'gonna be awesome!

Ei kommentteja: